top of page

7 makkelijke maaltijden van de kamado

Een keramische barbecue kost een hoop geld. Wat wij weleens horen is ’ik gebruik zo’n BBQ veel te weinig om er zoveel geld voor neer te leggen’. Dat is natuurlijk een hele interessante opmerking. En we gaan daar in dit artikel wat dieper op in. Want: outdoor cooking op een kamado (ook wel keramische BBQ genoemd) kan in principe meerdere keren per week (tot zelfs elke dag). En: vier seizoenen lang! We laten je hier een weekmenu zien waarmee je elke dag van de BBQ eet. En nee, dan eet je geen kilo’s vlees per dag. Ook zo’n vooroordeel waar we je graag vanaf helpen.....


Dag 1: Smokey gevulde wraps + voorbereiding dag twee

Steek de BBQ aan en laat hem opwarmen naar zo’n 150 graden. Haal twee handen rooksnippers uit de verpakking en laat ze 20 minuten weken in water. Snij kipfilet in brede repen en kruid ze met onze dry rub Taco Shot. Snij een paprika en grote ui in kleine stukjes. Giet een klein beetje olie in de skillet en doe de groente met een klein blikje mais hierin. Als de BBQ op temperatuur is strooi je de snippers op de kolen. Plaats het gietijzeren rooster terug zet je de skillet erop. Laat de groente lekker bakken. Grill de repen kipfilet tot ze gaar zijn. Haal de wraps uit de verpakking en besmeer ze met aioli en vul ze met de kip, gebakken groenten en geraspte kaas. Plaats intussen een pizzasteen op het rooster en leg de gevulde wraps erop. Laat dit nog 15 tot 20 minuten bakken. Serveer op je bord met wat rauwkost en salade. De smokey flavour die erin zit is dubbel en dwars de moeite waard!


Ga lekker eten, maar laat de BBQ aan staan. Na het eten leg je twee of vier (afhankelijk voor hoeveel personen je dit gerecht maakt) rookplankjes in het water. Deze moeten zich even 20 minuten vol met water zuigen. Neem de zalmzijde zonder huid uit de koelkast en kruid hem met neutrale viskruiden of met peper, zout, beetje mosterd, dille en citroensap-rasp. Leg de rookplankjes op het grillrooster en laat het daar 5 tot 10 minuten liggen tot het plankje begint te roken. Leg vervolgens de zalm op de rookplankjes en laat het ongeveer 20 tot 25 minuten bakken. De zalm moet net niet meer doorzichtig zijn en de zijkanten ietsjes bruin. Haal de zalm van de BBQ en laat hem afkoelen. Deze gebruik je morgen in de tagliatelle. Meal prepping op de BBQ! Waarom niet?? Handig toch.


Dag 2: Tagliatelle met warmgerookte zalm

Vandaag een makkelijke dag. Maak een tagliatellesaus met als groenten ui en prei. Kook de tagliatellepasta zoals op de verpakking staat. Maak of zelf een saus of gebruik een saus uit een potje of zakje (het mag gewoon een makkelijke dag zijn he….). Voeg op het laatst de warmgerookte zalm van de dag ervoor toe. Wat sla of komkommer erbij en klaar ben je.



Dag 3: Ouderwets AVG-tje van de BBQ + voorbereiding dag vier

Dat ouderwetse AVG’tje is eigenlijk best luxe….. We gaan voor een flank steak met roasted aardappels en gegrilde asperges (of plakjes courgette). Steek de BBQ aan en laat hem op een temperatuur van ongeveer 180 graden komen. Haal de flank steak uit de koelkast en laat hem op kamertemperatuur komen en wrijf hem in met de rub waar jij zin in hebt (lees hier een blog over hoe je de juiste rub kiest). Als de BBQ op temperatuur is, plaats je eerst een licht ingevette skillet met voorgekookte krieltjes op het rooster op directe hitte. Schud of roer het zo nu en dan om. Lekker een snufje van je favoriete rub eroverheen. Dan laten bakken voor ongeveer 20 minuten. Voeg dan de flank steak toe en bak deze om en om ongeveer 15 tot 20 minuten, afhankelijk van hoe medium of gaar je hem wil grillen en natuurlijk ook afhankelijk van hoe dik het stuk vlees is. Als je ziet dat het vlees wat begint te krimpen, wat ruller wordt aan de buitenkant, dan ben je heel dichtbij de perfecte flank steak. Wij snijden hem ook wel eens een stukje in om te kijken hoe gaar hij al is.



Tegelijk met de flank steak leg je ook de licht ingevette asperges (of de courgetteplakjes, iets later) op het rooster. Deze grill je ook ongeveer 15 minuten tot ze wat glazig en soepel zijn. Je kunt gerust een stukje afsnijden en proeven om te kijken of je hem al gaar genoeg vindt. Met een beetje vaardigheid is de totale maaltijd tegelijk klaar. En genieten maar. Laat de BBQ nog aan staan. En leg weer twee of drie rookplankjes in het water om ze vol te laten zuigen. Voor de gewenste mediterrane smaak gebruikten wij olijfhout.


Na de maaltijd ga je met de kipfilet aan de slag. Kruid de kip met jouw favoriete rub. Bij kip is de onze absoluut: Gold Rush. Ik heb nog wat extra mediterrane kruiden toegevoegd (vooral oregano). Breng de BBQ weer naar 180 graden. Leg de rookplankjes er eerst 5 tot 10 minuten op, directe hitte, zodat ze gaan roken. Leg daarna de gekruide kipfilet erop en laat het ongeveer 30 minuten roken (afhankelijk van hoeveelheid en dikte van de kipfilet). Haal de kip er daarna af en laat het afkoelen. Deze kip gebruik je morgen in de mediterrane salade. Ben je dol op gegrilde groente? Grill uienringen en plakjes courgette mee. Die kunnen zo extra door de salade van morgen heen.


Dag 4: Mediterrane salade met warmgerookte kipfilet

Maak een salade van gemengde sla, rode ui, een paprika, komkommerblokjes en feta blokjes. Bepaald zelf hoeveel van elk ingrediënt je lekker vindt. Maak een dressing van hummus en citroensap en wat mediterrane kruiden zoals oregano en tijm (Italiaanse kruidenkruiden doen het ook altijd goed). Voeg als laatste de warmgerookte kipfilet van gisteren toe. Pull hem van tevoren even of snijd fijn. Easy, makkerlijk en snel.


Dag 5: Indiase curry uit de Dutch Oven

Oke, pak je Dutch Oven and let’s go! Dit is echt NEXT LEVEL BBQ-ing. Snij kipfilet in repen of gebruik kippendijen (wat jij lekker vindt) en smeer ze in met currypasta (wij zijn 100% fan van Patak, mooi puur product, gewoon te krijgen bij de supermarkt). Snij een ui en haal de roosjes van een stronk bloemkool. Rooster de kip op direct vuur op de hete BBQ (ongeveer 150 tot 180 graden) op het rooster en leg de bloemkool ook op het rooster voor een minuut of tien - vijftien. Natuurlijk mag je ook hier lekker pittige rooksnippers toevoegen vlak voor je gaat grillen voor extra smokey flavour. Haal alles van de BBQ af, inclusief rooster en hang de Dutch Oven in de ring van het divide-and-conquersysteem. Giet wat olie in de pan, fruit de ui en voeg de bloemkool en de kip toe. Voeg een paar flinke eetlepels van de curry pasta toe en bak kort. Voeg daarna een blik kokosmelk toe en laat het 20 minuten stoven met de deksel op de pan. Kook intussen de rijst en snij wat koriander in grof stukken. Hou de curry goed in de gaten, want alle stoofschotels dikken in de Dutch Oven sterker in dan een gewone stoofpan op het gasfornuis. Voeg nog wat extra kokosmelk en currypasta toe indien nodig. En het belangrijkste: proef tussendoor! Serveer de curry met rijst, koriander en eventueel pappadums (of naanbrood) en mango chutney. Wat extra yoghurt gemengd met verse of gedroogde munt is een heerlijke side dish.



Dag 6: Gezonde kapsalon met kipshoarma van het spit

O, heerlijk. Kip van het spit. One of our favorites. Haal kipfilet (wij halen het vaak bij de Turkse supermarkt, heerlijk mals) en smeer het in met shoarmakruiden. Snijd de kipfilet in drie grote stukken en rijg de stukken aan het spit. Hang dit boven de hete BBQ van ongeveer 180 graden en laat het lekker draaien voor ongeveer 20 tot 30 minuten (afhankelijk van hoeveelheid kip en hoe strak je het op het spit gespietst heb)! Bak in de tussentijd de frietjes (in de airfryer of frituurpan). En open een zak gemende ijsbergsla. Frietjes, sla, sladressing (thousand island dressing is heerlijk fris hierbij) en kipshoarma lekker over elkaar op het bord leggen en genieten maar! NEXT LEVEL BBQing in een handomdraai en kids zijn hier ook echt dol op.



Dag 7: Tri-trip (of ezeltje) met aardappel-groentespiezen

De laatste dag gaan we weer lekker voor een AVG’tje. Maar dan wel Outlaw BBQ-style! En dit recept hebben we al een keer in de blog gezet. En wel hier.


Schrijf je trouwens ook in voor de Outlaw BBQ Nieuwsbrief onderaan deze pagina. Zo ontvang je recepten, artikelen en meldingen van events en nieuwe producten vanzelf in je mailbox!


Outlaw BBQ: The Next Level BBQ Brand

Choose your own outdoor lifestyle


Volg ons op instagram: @outlawgrillbbq

bottom of page