top of page

Hoe ga je aan de slag met een nieuwe kamado?

De eerste keer grillen

De Outlaw Kamado Barbeque is gemaakt van ijzersterk hoogwaardig mulliet loeiheet afgebakken in een hete elektrische oven. Toch raden we je aan om de eerste drie keer de Outlaw kamado niet hoger op te stoken dan tot 250 graden celsius. Zo krijgen de metalen banden de ruimte om zich te zetten. Deze banden worden er namelijk na het bakken omheen gezet, om een afgekoelde kamado. Die moeten zich dus nog even 'wennen'. Het is natuurlijk eeuwig zonde als de banden schade oplopen door de plotselinge temperatuurverschillen in de eerste paar keer van het gebruik. Daarna kun je natuurlijk helemaal los met je Outlaw!


De brandstof

Een keramische barbecue wordt altijd gestookt op houtskool. Gebruik goede kwaliteit houtskool met grotere stukken, zodat de Outlaw niet verstikt raakt. Vul hem maximaal tot de rand van de vuurbox. Steek de houtskool aan met een aansteker of lucifer. Je kunt ook aanmaakblokjes of aanmaakwokkels gebruiken, maar alleen als ze van NATUURLIJK materiaal zijn. Gebruik NOOIT chemische witte aanmaakblokjes, spiritus of andere vloeistof! Deze zijn gevaarlijk EN de chemische stoffen komen op jouw eten terecht en verpesten de smaak. Ook trekt de geur in de poreuze binnenwand van de kamado. Gewoon niet doen dus.



Fire in the hole!

Jouw Outlaw BBQ kan natuurlijk erg heet worden. Als je dan de deksel ineens opent, kan er een steekvlam ontstaan. Gebruik daarom altijd barbecue hand-schoenen! Als je de deksel optilt, doe dat eerst een klein beetje en met gestrekte arm. Neem zoveel mogelijk afstand. Zo kan er eerst zuurstof bij het vuur komen en voorkom je een steekvlam. Ook voorkom je een golf van zeer hete lucht die dan over je heen komt en alles verschroeit in zijn pad. Tot aan je wenkbrauwen en wimpers aan toe! Nogmaals: gebruik een handschoen en neem zoveel mogelijk afstand tot de kamado.


Gebruik GEEN kolenstarter (ookwel chimney) die vaak gebruikt worden bij Weber-BBQ’s. Doordat de kolen te heet in de kamado komen kan dit een thermische schok veroorzaken. Hierdoor kan de vuurring of zelfs de dome scheuren, hierdoor vervalt ook het recht op garantie.


Waarschuwingen

We ontkomen er niet aan: hierbij een lijst met een aantal waarschuwingen en veiligheidstips:

  • Gebruik je Outlaw niet op een houten terras of op andere brandbare oppervlakken, zoals droog gras, houtsnippers of bladeren en op minimaal 2 meter afstand van brandbare voorwerpen. Denk daarbij ook aan overhangende takken van een (in een hete zomer) uitgedroogde plant.

  • Gebruik nooit benzine, terpentine, wasbenzine, alcohol of andere vergelijkbare chemische stoffen om je Outlaw (opnieuw) aan te steken. Het is niet veilig en de chemische stoffen komen in je eten terecht en verpesten de smaak.

  • Tussen de randen van de keramische deksel en de onderkant zit een zwarte vilten pakking. Deze vilten pakking moet je nooit verwijderen, want dit zorgt voor een juiste afsluiting. Je wil de warmte in de pot houden.

  • Zoals bij elke barbecue is het niet de bedoeling dat je de Outlaw in huis gaat opstoken of gaat gebruiken als kachel, er is een kans dat er koolmonoxide vrijkomt. Hieraan kun je doodgaan. Heel belangrijk dus!

  • Staat de Outlaw eenmaal aan, laat deze dan niet onbeheerd achter en houdt kinderen en huisdieren op veilige afstand. De buitenkant is bijna altijd net zo heet als de binnenkant.

  • Nogmaals: jouw Outlaw kan natuurlijk erg heet worden. Als je dan de deksel ineens opent, kan er een steekvlam ontstaan. Gebruik daarom altijd warmtebestendige handschoenen! Als je de deksel optilt, doe dat eerst een klein beetje en met gestrekte arm. Zo kan er eerst zuurstof bij het vuur komen en voorkom je een steekvlam. Ook voorkom je een golf van zeer hete lucht die dan over je heen komt en alles verschroeit in zijn pad. Tot aan je wenkbrauwen en wimpers aan toe!

  • Laat je Outlaw volledig afkoelen voordat je hem verplaatst. Het is veiliger om jouw Outlaw met een onderstel op wielen voort te trekken dan te duwen.


Schrijf je trouwens ook in voor de Outlaw BBQ Nieuwsbrief onderaan deze pagina. Zo ontvang je recepten, artikelen en meldingen van events en nieuwe producten vanzelf in je mailbox!


Outlaw BBQ: The Next Level BBQ Brand

Choose your own outdoor lifestyle





Volg ons op instagram: @outlawgrillbbq

bottom of page