top of page

Is BBQ-en met een keramische BBQ echt anders?

Next Level BBQ-ing is 100% anders dan barbecueën met een dun ijzeren bolbarbecue of smoker. De mogelijkheden worden met een keramische BBQ vele malen vergroot. Je krijgt meer technieken tot je beschikking en, zeer belangrijk, de temperatuurregeling is zo top in een goede kamado dat dat vooral veel rust brengt in het bereiden van het gerecht. Tessa, een van de eigenaren van Outlaw BBQ, heeft het onlangs het verschil nog zelf eens duidelijk mogen ervaren.



Tessa: ‘laatst hadden we een BBQ bij vrienden die in het bezit zijn van twee kleine kamado’s. Maar gezien het aantal aanwezige vrienden en kinderen moest het ijzeren smokertje ook echt ingezet worden. Het was inmiddels echt een tijd geleden dat ik met een ‘oldskool’ BBQ gewerkt had. Tja, en dan merk je ineens een heel groot verschil met grillen op een keramische BBQ. Zeker als je die inmiddels al een poos gewend bent.’


Verschil ijzeren barbecue en

keramische BBQ

‘Dit merkte ik meteen als grootste verschillen:

  • De temperatuur in zo’n dun ijzeren BBQ is haast niet te regelen. In no time zijn de kolen heet en worden nog heter en nog heter en temperen is eigenlijk niet te doen doordat er geen isolatie is;

  • Door de ongecontroleerde hitte ben je eigenlijk gedwongen om continu het vlees te draaien. Op zich niks mis mee, maar even zitten voor een kletspraatje met een wijntje en biertje is natuurlijk ook heel fijn. Met een keramische BBQ kun je veel gecontroleerder en rustiger te werk gaan;

  • Het vlees droogt sneller uit dan in een keramische BBQ. Door de vaak te hoge hitte die ook nog eens snel vervliegt droogt het vlees eerder uit. Vocht wordt ook niet vastgehouden. Het bekende: 'de buitenkant is al meer dan gaar maar de binnenkant moet nog even'. Het vlees wordt duidelijk minder sappig.

  • Minder smokey flavour want in de ijzeren bolbarbecue vervliegt de warmte, de rook en de geur al snel (persoonlijk vind ik dit nog het grootste nadeel, de zalige smokey flavour die je krijgt met NEXT LEVEL BBQ-ing, daar doe je het immers voor)’.


Doe langer met je houtskool

‘En in een half uur zijn de kolen op, uit, pleite. Nou, dat was ik ook echt niet meer gewend. Nu al?? In een kamado blijft bij ons altijd een laag kolen over. Schuifjes dicht als je klaar bent en de BBQ dooft vanzelf uit door het goede isolerende vermogen. Wij kunnen altijd weer door met de kolen van de vorige keer. Even met de aspook erdoorheen om het losse gruis eruit te schudden. Beetje aanvullen met een aantal nieuwe kolen. En je kunt weer een ronde door. Veeeeeel zuiniger. Helemaal als je een goed merk houtskool gebruikt van hoge kwaliteit. Dat komt de smaak ook nog eens ten goede. Hoe beter de kwaliteit van het houtskool, hoe sterker de fantastische smokey flavour,’ aldus Tessa Odijk.


Schrijf je trouwens ook in voor de Outlaw BBQ Nieuwsbrief onderaan deze pagina. Zo ontvang je recepten, artikelen en meldingen van events en nieuwe producten vanzelf in je mailbox!

Volg ons op instagram: @outlawgrillbbq

bottom of page