top of page

Dry rubs gebruiken voor op de BBQ

Vlees grillen op de BBQ. Heerlijk. Lekker een shaslickje of gemarineerd speklapje van de supermarkt. Sateetje erbij. Natuurlijk ook die hamburger, want die was in de aanbieding. Genieten. Maar………… het kan nog lekkerder. Nog beter van smaak. Meer smokey, meer eigen, meer jouw gerecht. Echt genieten. Maar daar moet je wel wat voor doen. Je zult aan de slag moeten met dry rubs. De manier om de smaak jouw vlees en niveau hoger te krijgen. Er is één nadeel! Dat makkelijke voorgekruide vlees uit de supermarkt…………… dat vind je dan al heel snel niet lekker meer…………..


Aan de slag met rubs

Een rub. Wat is dat eigenlijk? Een dry rub is een mengsel van kruiden, specerijen, zout en (vaak) suiker. Je brengt er jouw vlees, vis en kip mee op smaak. Wij gooien het echter ook over de gebakken aardappels die van de BBQ afkomen (en die we bij storm en regen binnen gewoon in de pan bakken, binnen......). De mogelijkheden zijn dus eindeloos en wij zijn echt verslaafd geraakt. Het aantal smaken en merken is erg groot dus je staat aan het begin van een mooie ontdekkingstocht.



Ingrediënten van de rubs nader bekeken

De verschillende ingrediënten doen verschillende dingen voor het vlees:

  • Het zout onttrekt in het begin wat vocht aan het vlees. Je ziet de kruidenlaag al snel nat worden. Na ongeveer driekwartier wordt dit vocht weer door het vlees opgenomen en neemt dat het zout mee het gerecht in. De kruiden, specerijen en het suiker blijft op de toplaag achter

  • De meeste rubs bevatten suiker. Dit is er niet alleen voor de smaak, maar bij het grillen tussen de 160 en 180 graden karamelliseert dit. En dat geeft een mooie krokante korst (wordt ook wel bark genoemd). Dit zorgt er mede voor dat de sappen beter in het vlees blijven en het vlees mooi mals blijft. Boven de 180 graden kan de suiker verbranden. Opletten dus.

  • Geen olie: een dry rub is geen natte marinade. Voordeel daarvan is dat een dry rub sneller inwerkt. Binnen 1 tot 2 uur is het prima opgenomen. Voor een natte marinade moet je meer tijd uit trekken.


Hoe ga je met de rub aan de slag?

  • Een dry rub breng je royaal aan op het vlees. We raden altijd een licht dekkende laag aan. Dat is dus echt wel iets meer dan zoals je peper en zout aanbrengt. Bij dunne stukken breng je iets minder aan dan dikke stukken. En: het heet dus R-U-B met een reden. Wrijf (is ‘to rub’ in het Engels) de kruiden maar eens goed in het vlees. Kruid kip met vel altijd onder het vel voor zover dit lukt…..

  • Wikkel het vlees in de huishoudfolie of stop het in een ziplockzak. Zo kan het goed intrekken en blijft alles eromheen schoon

  • Laat de dry rub driekwartier tot twee uur intrekken, afhankelijk van de dikte van het vlees. Dun vlees kan korter tot maximaal een uur. Dikkere stukken echt tegen die twee uur aan

  • Tijdens het grillen kun je altijd nog wat zelfgemaakte ‘glaze’ toevoegen. Meng wat water met ketchup en wat rubkruiden en breng dit met een kwastje aan op het gerecht. Zo ga je uitdroging tegen en de smaak wordt nog sterker

  • Grill dus niet te heet met rub met suiker erin. Zit er geen suiker in dan kun je heter grillen


Outlaw BBQ is hartstikke fan. Alleen dat ene nadeel………. Dat voorgemarineerde vlees of kip van de slager of supermarkt. Het was altijd lekker én heel makkelijk. Maar bij ons komt het er echt niet meer in. Bij het gebruik van dry rub lijkt het ook wel of de smaak van het BBQ’en, de smokey flavour, veel beter grip krijgt op het gerecht. Je proeft veel beter de houtskool en het eventueel toegevoegde rookhout. Het lijkt alsof dit niet door de smaakstoffen van voorgemarineerd vlees heenkomt. Dat is onze ervaring tenminste. Doe er je voordeel mee! Stap vooral eens in de wereld van BBQ rubs en Next level BBQ-ing.


Veel grillplezier!


Volg ons op instagram: @outlawgrillbbq

bottom of page